Nieuwe dingen doen is goed voor de hersenen
22277
post-template-default,single,single-post,postid-22277,single-format-standard,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Nieuwe dingen doen is goed voor de hersenen

Dat gedurende Silver Starters een idee kan worden aangepast of zelfs omgezet naar een ander idee, blijkt wel uit onderstaand interview met een 64-jarige deelnemer uit Rotterdam.

Kunt u in het kort uw idee van uw eigen bedrijf beschrijven?
Ik wil graag interieurs van anderen veranderen en upgraden, met een minimum aan kosten. Dat is waar mijn passie ligt. Bovendien is het duurzaam.

Hoe bent u op dit idee gekomen?
Ik ben jaren werkzaam geweest als professional organiser en hielp mensen ontspullen. In mijn eigen huis ben ik ook altijd bezig met het veranderen van het interieur. Het lijkt het me leuk om dit te combineren. Mensen bestellen zoveel en er zijn zoveel goederen. Waarom alles nieuw bestellen? Het is beter om spullen die er al zijn, uit bijvoorbeeld de kringloopwinkels en Marktplaats, een tweede, of zelfs derde, leven te geven. Ook hebben mensen vaak al veel meubeltjes en accessoires zelf in huis, maar hebben ze daar geen gevoel voor en zien ze het zelf niet. Daar wil ik bij helpen.

Hoe ziet het ideaalbeeld van uw eigen bedrijf er uit?
Het lijkt me leuk mensen te adviseren en hen te helpen het te realiseren. Ik maak in overleg met de klant een plan en zoek de spullen. Voor het klussen en de techniek schakel ik dan anderen in. Daar ligt mijn interesse niet, en eerlijk gezegd ook niet mijn kracht. Eigenlijk kan je het zien zoals in het tv-programma ‘Paleis voor een Prikkie’. Het is ook goed om spullen die je zelf niet meer gebruikt naar de kringloop te brengen. Wees niet bang om afstand van dingen te doen. Naast het feit dat hergebruik van spullen goedkoper en duurzaam is, hebben kringloopwinkels ook nog een maatschappelijk belang. Mensen kunnen daar werkervaring opdoen en iets nuttigs doen, en sommige kringloopwinkels steunen met de opbrengst ook goede doelen.

Hoe ervaart u het volgen van het online leerprogramma?
Ik had in het begin moeite met de techniek, maar dat heb ik overwonnen en het gaat goed. Ik vind het online volgen van het programma erg prettig. Nieuwe dingen doen is goed voor de hersenen. Ik ben blij en dankbaar dat ik mee kan doen. Het is zo’n kans.

Loopt u in dit stadium van het leerprogramma ergens tegenaan?
Nee nergens. Ik heel veel geleerd, zo heb ik inzicht gekregen in hoe je een bedrijf opzet. Ik dacht je begint gewoon en dan wijst het zich vanzelf. Maar het moet heel grondig en weldoordacht. Het doorlopen van de modules gaat voortvarend. Het is leuk om er mee bezig te zijn. De cursus is erg goed opgezet, en erg afwisselend met filmpjes, artikelen etc. De methodiek is ook erg goed, zo modern. Ik wist niet dat het allemaal bestond. Er gaat een wereld voor me open.

Wat heeft u aan uw idee veranderd sinds u met het leerprogramma bent gestart?
Mijn idee oorspronkelijke idee van ‘Paleis voor een prikkie’ heb ik naast me neergelegd. Ik heb een idee dat reeds langere tijd al sluimerde opgepakt en daar richt ik me nu op. Ik wil een platform (Virtuele gedenkplaats) opzetten voor mensen in rouw, zodat ze steun bij elkaar kunnen vinden. Midden in de nacht ga je dierbaren niet lastigvallen maar dan kan je wel het internet/platform op voor contact met lotgenoten als je daar behoefte aan hebt.

Aan welke onderdelen van het leerprogramma heeft u het meeste profijt gehad?
Ik heb het meeste gehad aan het opzetten van het Business Model Canvas. Het gaf veel inzicht en overzicht, en was ontzettend leerzaam. Er zijn zoveel nieuwe dingen, waar ik echt geen weet van had. Zo heb ik een pitch gemaakt. Verder is mijn vocabulaire gegroeid, ik had nog nooit van het woord pivit gehoord. Door dit alles ben ik eigenlijk een blijer mens geworden.

Zijn er onderdelen die u daarentegen juist heeft gemist?
Ik heb eigenlijk geen onderdelen gemist maar ik heb wel tijd gemist. Mijn idee ging niet in gelijke tred met de laatste modules (7 en 8). De modules gingen namelijk verder dan dat ik met mijn idee was.

Wat zijn uw vervolgstappen na het beëindigen van Silver Starters?
Ik ben begonnen met het opzetten van een website. Al heb ik wel hulp nodig met de technische kant daarvan. Ik zie veel mogelijkheden en ben ook zeker van plan om door te zetten. Ik wil mensen graag helpen bij hun rouwproces.

Wat voor advies zou u anderen willen geven?
Je moet een doel hebben. Als ik naar leeftijdsgenoten kijk dan kunnen ze wel meer uitdaging gebruiken, anders dan het doen van puzzel.