Blog
1815
page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,page,page-id-1815,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Ik wil mensen helpen elkaar beter te begrijpen en aan te zetten tot gedragsverandering

Publiekswinnares Willy de Heer (56) deelt haar ervaringen in de 2021-editie van Silver Starters, het gratis onderwijsprogramma voor ondernemende 50-plussers ontwikkeld door Leyden Academy en Aegon.

Hoe gaat het tot nu toe?
Willy: We hebben het bedrijf geselecteerd dat het uiteindelijke product voor ons gaat bouwen. We gaan virtual reality (VR)-technologie gebruiken en ons productconcept is nieuw voor hen, dus we werken nauw samen. Het gaat stapje voor stapje, want alles moet zorgvuldig worden gedaan. Ik verdeel mijn tijd tussen het opzetten van ons bedrijf en de cursus Silver Starters. Het is hard werken, maar ook erg leuk. Het heeft voor mij bevestigd dat ik beschikte over bepaalde vaardigheden en methoden die nodig zijn om te ondernemen, maar dat ik op andere vlakken nog tekort kom.

Ik leer nieuwe dingen, zoals het Business Model Canvas. Dit is een hulpmiddel om alle bouwstenen in kaart te brengen die je nodig hebt voor je onderneming, zoals je klanten, kanalen, waardeproposities, kostenstructuur en inkomstenstromen.

Het midterm event op 18 februari, halverwege het Silver Starters-programma, was inspirerend omdat we veel voorbeelden kregen van andere ondernemingen. Eén van de sprekers was Oskar Barendse, een van de oprichters van Knab, de online bank van Aegon in Nederland.

Het mooiste is dat je er nooit helemaal alleen voor staat. Elke deelnemer aan Silver Starters maakt deel uit van een klein groepje met een coach. Mijn groepje is heel interessant, we hebben vergelijkbare achtergronden. Een van onze groepsleden heeft al ervaring als ondernemer dus we leren veel van elkaar.

Lukt het je om je idee zo aan te scherpen dat je er de markt mee op kunt?
Willy: Mijn idee is zeker concreter geworden. Tijdens de cursus leer je dat je je concept moet aanpassen aan de specifieke behoeften in je markt. Een goed idee alleen is niet genoeg, het moet worden afgestemd op je potentiële afnemers. Daarom gaan we onze pilot testen bij verschillende onderwijsinstellingen in Nederland om er zeker van te zijn dat we op de goede weg zijn.

De pandemie helpt zeker niet, maar het geeft ons wel extra tijd om toekomstige markten te identificeren. Want we zijn ervan overtuigd dat ons bedrijf Serious Learning Games® dit concept/product niet alleen in het onderwijs, maar ook in andere markten kan uitrollen.

Wat zijn je ideeën bij het aantrekken van klanten en financiers?
Willy: We zijn nu ons eerste scenario aan het afronden. Dit wordt het script dat de acteurs gebruiken als we de game gaan filmen. Vervolgens wordt de film zo gemonteerd dat het voor spelers echt voelt als een game. We zijn ervan overtuigd dat deze pilot potentiële klanten zal helpen om te visualiseren hoe ons product werkt en welke voordelen het biedt.

Het is echt een klus hoor, om voor zo’n VR-game een heel scenario te schrijven. Het vereist heel veel details. Er moet een leerdoel zijn, maar ook een speldoel en het mag allemaal niet teveel voor de hand liggen. Je moet uitleggen waarom iets goed is en waarom niet. Je moet een beetje spanning opbouwen en ook effecten zodat de speler voelt dat hij of zij een keuze kan maken en nieuwe niveaus kan bereiken.

Tot nu toe betalen we alles zelf. We deden mee aan een challenge georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), maar zijn helaas niet door naar de volgende ronde. We gaan potentiële investeerders benaderen zo gauw we een ‘proof of concept’ kunnen presenteren, na de testfase van de pilot.

Wat wil je vooral uit het Silver Starters-programma halen?
Willy: Ik wil echt alle geweldige materialen en lessen in me opnemen, of het nu gaat om het Business Model Canvas of het pitchen van je idee. Stiekem hoop ik dat ik in de finale mag pitchen voor de jury [op donderdag 25 maart, red.]. Dat zou echt gaaf zijn.

Mijn zakenpartner deed vorig jaar mee en zij was super enthousiast over Start Up Plus, zoals het programma toen nog heette. Ze raadde me aan om mee te doen en ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Ik snap nu waar ze het eerder over had. Nu herken ik de terminologie!

Het programma zit goed in elkaar, er is veel te doen en het digitale aspect is niet per se moeilijk. Het is wel heel jammer dat je de andere deelnemers en de coaches niet persoonlijk kunt ontmoeten.

Welk advies heb je voor andere startende ondernemers?
Willy: Het is zeker aan te raden om de Silver Starters cursus te volgen als je wat ouder bent, het is echt de moeite waard. De mentorgroep werkt ook echt, als de een wel eens een dipje heeft, kan de ander ondersteuning bieden. Het Business Model Canvas is een prima startpunt, net als de waardevolle inzichten over het interviewen en pitchen. Zitten mensen op je product of dienst te wachten, en hoe dan? Zo kun je je aannames over je potentiële klanten toetsen. Dit zijn allemaal punten die moeten worden overwogen en beantwoord voordat je de sprong waagt en de markt op gaat!

Klik hier voor de website van Serious Learning Games en Willy’s pitch.

Mooi om te ervaren hoe je als coach kunt helpen en hoe de deelnemers elkaar ook helpen

De editie die in 2021 plaatsvond, kreeg veel positieve reacties van deelnemers en coaches. Maar wat maakt het dat de cursus zo aanspreekt? We vroegen het coach Wendy Woelders. Wendy begeeft zich al ruim twintig jaar op het snijvlak van learning en innovatie. Met haar praktische klantgedreven aanpak brengt zij mensen, teams en bedrijven in beweging zodat er verbetering, vernieuwing en versnelling ontstaat.

Waar bestond het coachen zo ongeveer uit?
Teamcoaching
We hadden in deze tweede editie van Silver Starters gekozen voor teamcoaching, in tegenstelling tot de eerste editie waar we één op één coaching hadden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat vooraf best spannend vond. Een team bestaat namelijk uit deelnemers die in alle opzichten heel divers zijn. Zo hadden ze onder andere heel verschillende onderwerpen waarmee ze aan de slag gingen. Denk aan een spel over beeldvorming ouderen, een online naaiatelier, een preventie aanpak eenzaamheid, een longcentrum en een initiatief voor toegang tot voedsel voor iedereen. Ook verschilden ze in de hoeveelheid tijd die ze aan het programma konden besteden en zaten ze in verschillende fasen wat betreft de ontwikkeling van hun idee. Het coachen van een team is me echter erg goed bevallen, sterker nog, ik vond het heel waardevol omdat ze daardoor ook onderling op een natuurlijke manier heel veel met en van elkaar konden leren.

Intensief programma
Silver Starters is een intensief programma, met ongeveer twee dagen per week theorie en praktijkopdrachten in een online leeromgeving. De deelnemers gaan daarbij aan de slag met het valideren van hun idee, met het opstarten van hun bedrijf, en ook met het persoonlijk ontwikkelen van zichzelf als ondernemer. En met name die persoonlijke ontwikkeling maakte bij veel deelnemers het nodige los. Mijn rol als coach was de deelnemers zo te helpen, te motiveren en te stimuleren dat ze aangelijnd bij het programma konden blijven, zowel met betrekking tot de inhoud als het proces en de aanpak. Mooi om te ervaren dat je daar als coach in kunt helpen, en ook hoe de deelnemers elkaar daarin konden helpen.

Zelfvertrouwen
Ik vind het als coach erg belangrijk om de deelnemers zelfvertrouwen te geven. Ze springen met Silver Starters in het diepe, krijgen enorm veel op zich af en doen dingen die ze vooraf niet gedacht hadden ooit te zullen doen. Ik heb ook dit keer de deelnemers weer zo veel mooie en soms heel dappere stappen zien zetten. Het is namelijk behoorlijk spannend om een idee wat misschien al heel lang in je hoofd zit, nu ineens concreet te gaan maken, mensen erover te gaan interviewen en dingen los te moeten laten omdat ze misschien toch bij nader inzien niet zo goed blijken te zijn. Wat kunnen mensen in zo’n korte tijd enorm groeien! En hoe gaaf is het dat veel deelnemers na tien weken hard werken een heuse pitch kunnen houden over hun idee. Ik ben echt trots op de deelnemers!

Wat was, naar jouw mening, het lastigste onderdeel en aan welk onderdeel hebben de deelnemers het meeste profijt gehad?
Keuzes maken
Dat is een moeilijk vraag, mijn ervaring is dat iedereen verschilt in wat hij of zij lastig vindt. Silver Starters is vooral intensief, er gebeurt veel in een hele korte tijd. Om alle opdrachten te kunnen maken moeten de deelnemers geregeld keuzes maken, terwijl zij natuurlijk helemaal nog niet ver genoeg zijn met het valideren van alles om die keuzes te kunnen maken. Daar moet je wel mee om (leren) kunnen gaan, dus accepteren dat je nu stapjes zet zodat je het hele proces een keer doorlopen hebt. En voor sommigen was het gewoon te vroeg om al keuzes te maken en dat was ook helemaal prima! Die kregen tijdens de teamsessies dan wel mee waar de anderen bijvoorbeeld al wel mee bezig waren. Ook dat was super waardevol. En alle deelnemers houden overigens de rest van dit jaar nog toegang tot de online leeromgeving, dus iedereen kan in zijn of haar eigen tempo alles nog eens opnieuw doorlopen.

Het Business Model Canvas
Tja en wat dan het meeste profijt gaf… ook dat verschilt voor iedereen. Ik heb wel vaak gehoord dat deelnemers de structuur van de Business Model Canvas heel prettig vinden, deze geeft veel houvast. Ook vinden veel deelnemers het fijn dat ze aan drie aspecten van het ondernemerschap werken, namelijk wat het voor hen persoonlijk betekent om te ondernemen, hoe ze hun idee kunnen valideren en wat het opstarten van een bedrijf allemaal met zich meebrengt. Deze combinatie maakt het programma tot een rijke ervaring.

Kan je iets zeggen over het enthousiasme van de deelnemers?
De deelnemers zijn enorm betrokken bij het programma. Doordat het intensief is hebben de meesten wel ergens eens een dipje, maar dat hoort er ook bij vind ik. Dat iedereen enthousiast was dat blijkt wel uit het feit dat iedereen altijd bij de teambijeenkomsten aanwezig was en men zelfs na het afronden van het programma elkaar online nog wel eens spreekt. Mooi toch!

Hoe was de interactie met en tussen de deelnemers?
Ik was heel benieuwd hoe snel de interactie op gang zou komen, omdat deze editie geheel online was. Zeker bij een kick-off is het belangrijk om op locatie fysiek bij elkaar te komen. Toch is de online aftrap eigenlijk heel goed gegaan. Er ontstond al snel een teamgevoel, iedereen leefde met elkaar mee. Men was geïnteresseerd in elkaars ideeën, stelde elkaar goede vragen, gaf elkaar nuttige feedback en respecteerde dat ieder zijn of haar eigen tempo had.

Wat maakt Silver Starters een aanrader voor vijftigplussers?
Leren en doen
Het programma zit goed in elkaar, dat krijgen we van veel deelnemers te horen. Het is een prettige mix van leren én doen. Iedereen kan eruit halen wat bij hem of haar past; of je nu vooral wilt leren hoe je een idee kunt valideren of dat je wilt ontdekken of het ondernemerschap bij jou zou kunnen passen, het kan allemaal. Zolang je maar open staat om te leren!

Levenservaring
Inherent aan de leeftijd, vijftigplus, hebben de deelnemers veel levenservaring en denken velen na over wat ze nog graag zouden willen doen. Hoe mooi is het dan om te horen van een deelnemer dat zij zich nu realiseert dat ze altijd deed wat ze goed kon, maar dat ze vanaf nu wil gaan doen wat ze leuk vindt. Of dat iemand al lang met een idee liep, maar net die laatste stap niet durfde te zetten, en die tijdens het programma zo veel zelfvertrouwen krijgt dat ze haar baan opzegt en besluit vol te gaan voor haar idee! Silver Starters is soms dus zelfs levensveranderend!

 

Nieuwe dingen doen is goed voor de hersenen

Dat gedurende Silver Starters een idee kan worden aangepast of zelfs omgezet naar een ander idee, blijkt wel uit onderstaand interview met een 64-jarige deelnemer uit Rotterdam.

Kunt u in het kort uw idee van uw eigen bedrijf beschrijven?
Ik wil graag interieurs van anderen veranderen en upgraden, met een minimum aan kosten. Dat is waar mijn passie ligt. Bovendien is het duurzaam.

Hoe bent u op dit idee gekomen?
Ik ben jaren werkzaam geweest als professional organiser en hielp mensen ontspullen. In mijn eigen huis ben ik ook altijd bezig met het veranderen van het interieur. Het lijkt het me leuk om dit te combineren. Mensen bestellen zoveel en er zijn zoveel goederen. Waarom alles nieuw bestellen? Het is beter om spullen die er al zijn, uit bijvoorbeeld de kringloopwinkels en Marktplaats, een tweede, of zelfs derde, leven te geven. Ook hebben mensen vaak al veel meubeltjes en accessoires zelf in huis, maar hebben ze daar geen gevoel voor en zien ze het zelf niet. Daar wil ik bij helpen.

Hoe ziet het ideaalbeeld van uw eigen bedrijf er uit?
Het lijkt me leuk mensen te adviseren en hen te helpen het te realiseren. Ik maak in overleg met de klant een plan en zoek de spullen. Voor het klussen en de techniek schakel ik dan anderen in. Daar ligt mijn interesse niet, en eerlijk gezegd ook niet mijn kracht. Eigenlijk kan je het zien zoals in het tv-programma ‘Paleis voor een Prikkie’. Het is ook goed om spullen die je zelf niet meer gebruikt naar de kringloop te brengen. Wees niet bang om afstand van dingen te doen. Naast het feit dat hergebruik van spullen goedkoper en duurzaam is, hebben kringloopwinkels ook nog een maatschappelijk belang. Mensen kunnen daar werkervaring opdoen en iets nuttigs doen, en sommige kringloopwinkels steunen met de opbrengst ook goede doelen.

Hoe ervaart u het volgen van het online leerprogramma?
Ik had in het begin moeite met de techniek, maar dat heb ik overwonnen en het gaat goed. Ik vind het online volgen van het programma erg prettig. Nieuwe dingen doen is goed voor de hersenen. Ik ben blij en dankbaar dat ik mee kan doen. Het is zo’n kans.

Loopt u in dit stadium van het leerprogramma ergens tegenaan?
Nee nergens. Ik heel veel geleerd, zo heb ik inzicht gekregen in hoe je een bedrijf opzet. Ik dacht je begint gewoon en dan wijst het zich vanzelf. Maar het moet heel grondig en weldoordacht. Het doorlopen van de modules gaat voortvarend. Het is leuk om er mee bezig te zijn. De cursus is erg goed opgezet, en erg afwisselend met filmpjes, artikelen etc. De methodiek is ook erg goed, zo modern. Ik wist niet dat het allemaal bestond. Er gaat een wereld voor me open.

Wat heeft u aan uw idee veranderd sinds u met het leerprogramma bent gestart?
Mijn idee oorspronkelijke idee van ‘Paleis voor een prikkie’ heb ik naast me neergelegd. Ik heb een idee dat reeds langere tijd al sluimerde opgepakt en daar richt ik me nu op. Ik wil een platform (Virtuele gedenkplaats) opzetten voor mensen in rouw, zodat ze steun bij elkaar kunnen vinden. Midden in de nacht ga je dierbaren niet lastigvallen maar dan kan je wel het internet/platform op voor contact met lotgenoten als je daar behoefte aan hebt.

Aan welke onderdelen van het leerprogramma heeft u het meeste profijt gehad?
Ik heb het meeste gehad aan het opzetten van het Business Model Canvas. Het gaf veel inzicht en overzicht, en was ontzettend leerzaam. Er zijn zoveel nieuwe dingen, waar ik echt geen weet van had. Zo heb ik een pitch gemaakt. Verder is mijn vocabulaire gegroeid, ik had nog nooit van het woord pivit gehoord. Door dit alles ben ik eigenlijk een blijer mens geworden.

Zijn er onderdelen die u daarentegen juist heeft gemist?
Ik heb eigenlijk geen onderdelen gemist maar ik heb wel tijd gemist. Mijn idee ging niet in gelijke tred met de laatste modules (7 en 8). De modules gingen namelijk verder dan dat ik met mijn idee was.

Wat zijn uw vervolgstappen na het beëindigen van Silver Starters?
Ik ben begonnen met het opzetten van een website. Al heb ik wel hulp nodig met de technische kant daarvan. Ik zie veel mogelijkheden en ben ook zeker van plan om door te zetten. Ik wil mensen graag helpen bij hun rouwproces.

Wat voor advies zou u anderen willen geven?
Je moet een doel hebben. Als ik naar leeftijdsgenoten kijk dan kunnen ze wel meer uitdaging gebruiken, anders dan het doen van puzzel.

Kijken vanuit het probleem en niet de oplossing

Wij kunnen wel van alles over het programma vertellen. Maar beter nog is om te horen van een deelnemer die het programma momenteel volgt. Hieronder vindt u het interview dat we met Marian hebben gehouden. We hopen dat dit een goed beeld geeft van Silver Starters.

Kunt u in het kort uw idee van uw bedrijf beschrijven?
Zoals bekend is er een groot tekort aan woningen voor starters. Ook is het zo dat veel 50-plussers in een huis wonen dat halfleeg staat omdat de kinderen de deur uit zijn (empty nesters). Veel van deze senioren willen toch wel zo lang mogelijk in hun vertrouwde woning en omgeving blijven wonen maar zien ook de nadelen van traplopen, een inrichting die niet ‘levensloopbestendig’ is, hoge onderhoudskosten etc. Afhankelijk van de plattegrond van de woning en de ruimte eromheen is het soms mogelijk om een woning te splitsen in een ‘seniorenwoning’ op de begane grond en een starterswoning op de verdieping(en). Behalve voor starters is verhuur natuurlijk ook mogelijk voor een inwonende ouder of (zelfstandig) inwonende kinderen. Ik wil mensen hierin adviseren: hoe zou je de woning kunnen aanpassen, zijn er vergunningen nodig, waar moet je allemaal rekening mee houden (belasting, huurbescherming, privacy), wat kost het en wat levert het op etc.

Hoe bent u op dit idee gekomen?
Ik woon zelf op deze manier en ben hier erg enthousiast over. Twintig jaar geleden hebben we een groot huis in Leiden gekocht omdat we graag mijn vader bij ons in huis wilden laten wonen (in een appartement op de verdieping met traplift). Nadat onze drie zonen het huis uit waren en mijn vader was overleden hebben we getwijfeld of we niet op zoek moesten naar een appartement omdat het huis voor ons tweeën veel te groot is. We hebben besloten te blijven omdat het een fijne plek is. We wonen op de begane grond en verhuren de eerste verdieping aan twee starters. Dat betekent een mooie aanvulling op ons inkomen. Ik denk dat veel meer senioren op deze manier zouden kunnen wonen maar er om allerlei redenen van af zien. Daar wil ik ze bij helpen. Afgezien van mijn eigen woonsituatie ben ik stedenbouwkundige en dus altijd al bezig geweest met bouwen en wonen.

Kan het coronavirus en de daarmee samenhangende beperkingen uw idee beïnvloeden?
Dat denk ik niet. In eerste instantie zal overleg met potentiële klanten en andere partijen (bijvoorbeeld gemeente en/of architect) online moeten maar dat hoeft niet direct een probleem te zijn.

Hoe ervaart u het volgen van een online cursus in tijden van corona?
Ik vind het erg fijn. Ik hou van zelfstandig werken en een zekere vrijheid, en door een online programma kun je helemaal zelf bepalen wanneer je wat doet. Ook als je door omstandigheden wat achter loopt is dat niet erg; je hebt zelf in de hand of en wanneer je inhaalt. Ik moet wel zeggen dat ik een paar jaar geleden een ‘fysieke’ cursus heb gevolgd gedurende een aantal avonden. Het contact met mede-cursisten en de docenten was ook wel erg leuk. Er is voor allebei dus wel wat te zeggen maar ik geloof dat mijn voorkeur toch bij een online cursus ligt.

Wat heeft u van de reeds doorlopen modules geleerd en hoopt u nog te leren?
Ik vond de onderdelen die gaan over je ‘persoon als ondernemer’ erg leuk om te doen. Wat voor type ben ik, past ondernemerschap bij mij etc. We zijn oud genoeg om onszelf wel enigszins te kennen maar door de testen wordt dat nog wel wat duidelijker. En zaken als Business Model Canvas; ik had er nog nooit van gehoord.
Ik twijfel zelf nog steeds wel of ik wel ‘ondernemend’ genoeg ben. Ik vind mijn idee ‘zonde om te laten liggen’ maar anderzijds, of ik daar ‘helemaal voor wil gaan’ qua tijd, energie weet ik nog niet. Hoop dat het vervolg daar nog wat meer over leert.

Wat heeft u aan uw idee veranderd, sinds u met het leerprogramma bent gestart?
Het is me inmiddels wel duidelijk (en dat is een belangrijk inzicht) dat ik in eerste instantie vooral moet focussen op het probleem van de klant en niet op mijn oplossing. Ik was vooral erg gefocusseerd op praktische oplossingen voor mensen die hun woning willen splitsen en de verdieping willen verhuren (plattegrond, vergunning, financiering etc.). Maar voor de klant zijn misschien sociale en emotionele zaken nog belangrijker.

Aan welke onderdelen van het leerprogramma heeft u het meeste profijt gehad?
Iedere module bestaat uit drie onderdelen: de ondernemer, het idee, het bedrijf. De onderdelen over ‘het idee’ hebben mij het meest geleerd omdat je veel meer gedwongen wordt na te denken over de problemen van potentiele klanten en welke waarde je hen kan bieden. De onderdelen over ‘de ondernemer’ (past het ondernemerschap bij je) vond ik het leukst om te doen.

Heeft u al potentiele klanten benaderd en indien ja, wat heeft u daarvan geleerd?
Ik heb verschillende mensen geïnterviewd. Daar zat wel een eyeopener bij. Ik ging er steeds van uit dat ouderen het liefst op de begane grond willen wonen maar een oudere mevrouw gaf aan dat ze zich juist op de verdieping veiliger voelt dan beneden. En een echtpaar wilde liever boven wonen vanwege het mooiere uitzicht. Iets om rekening mee te houden. Wat ik wel wist maar extra aandacht vraagt zijn zaken als privacy, regelgeving en financiering.

Wat zijn uw vervolgstappen na het beëindigen van dit leerprogramma?
Ik wil mezelf nog even de tijd gunnen om goed na te denken over het vervolg. Ik ben er door het programma wel achter gekomen dat een onderneming beginnen meer inhoudt dan ik dacht. En ook dat ik bepaalde onderdelen leuk vind (bijvoorbeeld analyse/onderzoek en het ontwikkelen van een website) maar dat andere onderdelen mij minder liggen (bijvoorbeeld netwerken en onderhandelen). Ik denk dus dat ik daar een samenwerking met anderen moet zoeken als ik door wil gaan. Ik heb inmiddels al kennisgemaakt met een andere Silverstarter die ongeveer hetzelfde bedrijfsidee heeft, dus wie weet?

Wat voor advies zou u andere starters willen geven?
Als er een volgende editie van Silverstarters komt, dan raad ik mensen die met een bedrijfsidee rondlopen zeker aan de cursus te gaan volgen. Ik denk dat je door het volgen van Silver Starters de kans van slagen aanzienlijk vergroot. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd kunt vrijmaken want het programma is best intensief.

Dat gedurende Silver Starters een idee kan worden aangepast of zelfs omgezet naar een ander idee, blijkt wel uit het interview met een 64-jarige deelnemer uit Rotterdam.

De persoonlijke coaching werd enorm gewaardeerd

De editie die in 2019 plaatsvond, kreeg naast de positieve reacties van deelnemers en coaches ook veel aandacht vanuit diverse mediakanalen. Maar wat maakt het dat de cursus zo aanspreekt? We vroegen het coach Natasja Corver.

Hoeveel personen had je gedurende het programma onder je hoede en hoeveel tijd kostte dit je wekelijks?
Ik begeleidde 8 personen. En dat nam gemiddeld 8 uur per week in beslag.

Waar bestond het coachen zo ongeveer uit?
Het lesmateriaal en dus ook het coachen was onderverdeeld in onderstaande onderdelen:

 • Coaching op bedrijf/idee: wat is lean start-up en hoe kun je deze methodiek inzetten in het opbouwen van je bedrijf/uitwerken idee; valideren en itereren wat de wenselijkheid, maakbaarheid, bereikbaarheid en winstgevendheid van een product/dienst; feedback op opdrachten in modules. Zonder idee geen onderneming!
 • Coaching op proces: welke stappen zet je wanneer, welke volgorde, waar leg je focus op, op maat route door het leerprogramma samen ontdekken en deelnemers aan elkaar koppelen, zodat ze van anderen feedback kregen, maar ook konden delen wat het programma voor hen betekende.
 • Coaching op persoon: wie ben ik, wat vind ik belangrijk, wat zijn mijn drijfveren,  hoe leer ik, wat betekent het om een ondernemer te zijn en ben ik een ondernemer?

Kan je iets zeggen over het enthousiasme van de deelnemers?
Zonder uitzondering waren ze allemaal enthousiast over:

 • Het feit dat een idee dat al lang borrelde nu eindelijk aandacht en focus kreeg.
 • De rijkdom aan materiaal: artikelen, video’s, opdrachten, modellen.
 • De ondersteuning van een persoonlijke coach die op maat samen met hen door het leerprogramma gaat en ze ondersteunt.
 • De verrassingen die op je pad komen als je ontdekt dat als je echt naar ‘buiten gaat’ dat je dat zo veel oplevert: nieuwe inzichten over je idee, maar ook nieuwe inzichten over jezelf (“ik blijk goed te kunnen netwerken”, “mensen die je interviewt nemen je serieus en willen je echt helpen”, “ik krijg nu complimenten van vrienden die zich uitspreken terwijl je dat anders minder doet”). Zo wilde een deelnemer mensen interviewen over hun behoefte/ervaring met coaching. Hij wilde ook een website bouwen en nieuwe foto’s van zichzelf hebben. Ik heb hem toen gekoppeld aan een andere deelnemer die een fotografiebedrijf aan het opbouwen is: hij kreeg prachtige foto’s en zij werd door hem geïnterviewd zodat hij zijn aannames verder kon toetsen. En natuurlijk gaf hij ook weer feedback aan haar, zodat ze haar waarde propositie kon valideren.

Hoe heb je de interactie met de deelnemers ervaren?
Je komt dichtbij mensen, bouwt in korte tijd een bijzondere relatie met velen van hen op, krijgt hun vertrouwen en ervaart hoe ze met jouw feedback hun idee en business model steeds verder opbouwen.
Deelnemers krijgen de kans om in korte tijd een idee waar ze mogelijk al langer op zaten te broeden, te valideren en gestructureerd verder uit bouwen tot een prototype. Juist door de focus en compactheid van het programma lukt dat velen. De aanwezigheid van een coach die ondersteunt en aanmoedigt helpt daarbij. Zo hadden twee van mijn deelnemers al langer een idee, maar het ontbrak hun aan tijd, focus en een aanpak die hen kon helpen met het uitwerken van het idee. Daarnaast vonden ze het ook spannend om hun idee openbaar te maken en te delen in dit vroege stadium. Het team had veel aannames en met de lean start-up methodiek waren ze in staat om deze eindelijk expliciet te maken, te valideren en vertalen naar een pitch van 1 minuut. Nu “weten we precies wat het belangrijkste element van onze waarde propositie is”.
Het meeste wordt ik geraakt door de inzichten die deelnemers op deden als ze het aandurfden om ‘naar buiten te gaan  en mensen te interviewen’: de verbazing, het enthousiasme en het plezier dat ze hadden en het effect op henzelf als persoon en beginnend ondernemer:”‘ ik kan goed netwerken” of “mijn aannames zijn duidelijker en ik kan ze nu makkelijker valideren” of “ik kan nu steeds beter en in minder woorden uitleggen wat mijn idee is”.

Wat maakt Start-up Plus een aanrader voor vijftigplussers?
Ik heb het als een prachtig en goed doordacht leerprogramma ervaren: heldere en eenvoudige structuur met drie logische onderdelen (ondernemer, idee en onderneming), een mooi concentrisch geheel (in alle modules kwam inhoud terug met herhaling en verdieping), variatie in werkvormen (artikelen, video’s quizzes, testen etc.), heldere opdrachten in transparante modellen gevat (VPC, BMC, visie canvas etc.).

 • Het biedt iedereen die deelneemt de kans om te ontdekken of je een ondernemer in de dop bent.
 • Het biedt een andere bril om naar de werkelijkheid te kijken: naar je idee of bestaande werk.
 • Het biedt je een kans om te onderzoeken of je je ‘derde levensfase’ nog een volgende nieuwe stap wilt zetten.
 • Het biedt je de kans om een nieuw netwerk te bouwen.
 • Het biedt je de kans om al lang sudderende idee(en) te valideren en bouwen.
 • Het biedt je de kans om een andere kant van jezelf te ontdekken/laten zien.